Smaczne, zdrowe i kolorowe kanapki na drugie śniadanie
Treść
W poniedziałek 16 października w Światowym Dniu Chleba i na zakończenie cyklu zajęć „od ziarenka do bochenka” uczennice i uczniowie klasy 3b przygotowywali kanapki.
W stołówce szkolnej, w pełnym rynsztunku, wyposażeni w: fartuszki, nakrycia głowy, deski do krojenia, ściereczki, talerzyki, a przede wszystkim w „materiały zjadalne” przystąpili do dzieła. W tym dniu przygotowanie drugiego śniadania zależało tylko od nich samych. Pomysłów nie brakowało i przyniesione warzywa zamieniały się najczęściej w elementy twarzy tworząc ciekawe kompozycje. Nie było jednak dwóch jednakowych dzieł. Z talerzyków zerkały to rzodkiewkowe, to pomidorowe, to ogórkowe oczy… Usta uśmiechały się paprykowo, a szczypiorkowe rzęsy mrugały zaczepnie do zaróżowionych, szynkowych policzków.
Nic dziwnego, że takie zajęcia bardzo się podobały.
Uczniowie chętnie pracowali, wykazywali się swoją pomysłowością i kreatywnością, a potem… oczywiście… wszystko zjadali… co do okruszka… mniam, mniam.