Światowy Dzień Jabłka
Treść
Entliczek-pentliczek, czerwony stoliczek,
A na tym stoliczku pleciony koszyczek,
W koszyczku jabłuszko, w jabłuszku.... a potem,
....zupa jabłkowa i knedle z jabłkami....
Duszone są jabłka, pieczone są jabłka
I z jabłek szarlotka, i komput [placek], i babka!
(Jan Brzechwa)
Jabłonie występowały pierwotnie w Azji centralnej. Pierwsze ślady jabłek w diecie człowieka znaleziono w Anatolii, w Turcji. Mają 8 500 lat! W Polsce jabłka zaczęto uprawiać dopiero w XVII wieku. Obecnie znanych jest ponad 8000 odmian tych owoców. Statystyczny Polak zjada w ciągu roku 12 kg jabłek. Jedzenie jabłek bardzo korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Jabłka zawierają dużo witamin (między innymi C, A, E oraz B1 i B2), w ich skórkach znajduje się wiele przeciwutleniaczy, które zapobiegają choćby starzeniu się czy nowotworom. Zawierają też dużo boru, który u dzieci odpowiada za prawidłowy rozwój kości. Błonnik wspomaga perystaltykę jelit, czyli zapewnia prawidłowe funkcjonowanie naszego układu pokarmowego. Pektyny z kolei obniżają poziom cholesterolu we krwi. To jeden z pierwszych owoców, które można podawać niemowlakom (źródło): https://cep.uj.edu.pl/ciekawostki/-/journal_content/56_INSTANCE_n6xsHie4W8iP/139445489/151657095)
Naszą szkołę, w piątek 28 września, opanowało jabłkowe szaleństwo. Stoły uginały się od wypieków: szarlotek, jabłeczników, rolad, ucierańców, zawijańców, bab, babeczek, biszkoptów, tart, ciasteczek: kruchych, półkruchych, drożdżowych, z kruszonką, z ciasta francuskiego, z cukrem pudrem, polewą... Były chipsy z jabłek i tradycyjne jabłko z ogonkiem ze skrzynki, może i z robaczkiem... Dziękujemy Rodzicom i uczniom za wyjątkowe zaangażowanie i pomoc. Współpraca SU i RR w tym dniu pachniała jabłkami wielu odmian.
Dziękujemy.